Tip na srpen (2) – Ranní Venuše

Planeta Venuše přinášela celou zimu a následující jaro letošního roku radost všem milovníkům astronomie na večerní obloze. Večernice dosahovala rekordní jasnosti a došlo i na období, kdy se díky zavedení letního času stala, z pohledu klasického měření času sice falešným, ale pro širší veřejnost naprosto regulérním půlnočním objektem. Konec jejího večerního představení přišel 3. června, kdy se po průchodu dolní konjunkcí se Sluncem přesunula na ranní oblohu. Nyní už ji prakticky třetí měsíc sledujeme coby Jitřenku za svítání nad východním obzorem.

Nyní se ráno za ránem zvětšuje úhlová vzdálenost planety od Slunce a Venuše tím průběžně zlepšuje podmínky své pozorovatelnosti. Současně se ale planeta na své pouti kolem Slunce plynule vzdaluje od Země, což vede ke zmenšování jejího zdánlivého průměru na obloze. Ruku v ruce s tím ale současně narůstá fáze Venuše, která se z úzkého srpku pomalu stává úplňkem (viz připojený obrázek). Na začátku srpna bude průměr kotoučku planety 27,2“, zatímco na jeho konci už jen 19,6“. Naopak, osvětlená část povrchu disku bude růst ze 43 % na 59 %.

V průběhu srpna se dočkáme hned několika geometricky zajímavých postavení Venuše. Například 12. srpna v podvečer našeho času (kdy planeta bude pro Evropu pod obzorem) se Venuše dostane do tzv. dichotomie. To znamená, že bude v kvadratuře a ze Země uvidíme přesně polovinu kotoučku osvětlenou Sluncem a druhou tmavou. Jen o den později, 13. 8. 2020 bude pak planeta v maximální elongaci. Úhel mezi její pozicí na obloze a polohou Slunce bude maximální. Dostane se tentokrát na hodnotu elongace 45,8°. Nad ránem 15., respektive 16. srpna Jitřenku navštíví tenčící se couvající Měsíc, který bude jen několik dnů před novem.

Největšího jasu sice dosáhla již v první polovině července (-4.7 mag), kdy se ale promítala poměrně blízko ke Slunci. Jasnost -4.4 mag, kolem níž se pohybuje v srpnu, určitě také není k zahození. Navíc je nutno si uvědomit, že v tomto případě se nám ukazuje ještě na tmavé obloze. Nejvyšší výšky v čase východu Slunce totiž dosáhne až 8. září 2020, kdy bude 36° nad horizontem. Určitě si nenechte pohled na jasnou planetu ujít!