Tip na červenec (2) – Kometa do třetice

Přiznávám, že už se bojím na téma komety v letošním roce cokoli napsat. Zmínky o dvou velice nadějných objektech, blížících se do vnitřní sluneční soustavy, se objevily již dvakrát a pokaždé stačilo několik dnů, aby se vlasatice rozpadla, přestala zjasňovat a stal se z ní naprosto nezajímavý objekt. Lze jen doufat, že do třetice…. 

Takže objev nové komety C/2020 F3 Neowise byl oznámen 1. dubna 2020 na základě snímků pořízených 27. března 2020 prostřednictvím družice NEOWISE (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer)

Kometa přilétá (jak už je obvyklé) z jižní polokoule a v průběhu července by se měla vynořit ze sluneční záře. Přísluním projde 3. července 2020 v16:23 UT ve vzdálenosti 0,2947 au od Slunce po dráze, jejíž excentricita je velice blízká 1 (0,9992), tedy po dráze téměř parabolické. V tom čase by měla podle optimistických předpovědí dosáhnout jasu až kolem 0. mag. Realističtější by měla být, i tak úžasná, hodnota 2. mag.

Naše příležitost přijde v závěru první červencové dekády, kdy se vlasatice přesune na naše večerní nebe. Dne 10. července ve 22:00 SELČ se bude nacházet 7° nad severozápadním obzorem, přičemž Slunce bude zhruba stejně hluboko pod obzorem. Výš nad severozápad se pak dostane zase na začátku svítání. Jas jádra by se mohl stále ještě pohybovat kolem 3. mag a o případném ohonu je možno pouze nezávazně spekulovat. V následujících dnech se podmínky pro večerní pozorování budou ještě nepatrně zlepšovat. Např. 20. července bude objekt ve stejný čas (22:00 SELČ) 25° nad obzorem a Slunce 9° pod ním. To už ale jas klesne k hranici viditelnosti neozbrojenýma očima. Pokud totiž kometa průchod přísluním přežije, bude zcela jistě rychle slábnout. Naopak dobrou zprávou je skutečnost, že naše pozorování v inkriminovaném období nebude na večerním nebi prakticky až do závěru července rušit Měsíc.

Pro informaci ještě nějaká čísla efemeridy pohybu komety: