Trojúhelník, Triangulum (Tri)

Toto je 53. článek z 54 ze série Souhvězdí a mytologie

Básník Aratos a astronom Eratosthenés znali toto souhvězdí jako Deltoton, protože jeho tvar připomínal řecké velké písmeno delta (Δ), ale Ptolemaios ho ve svém Almagestu uvádí již jako Trigonon, rovnoramenný trojúhelník.

triangulum3Podle Eratosthenéa toto souhvězdí reprezentovalo deltu řeky Nil. Římský polyhistor Hyginus uvedl, že někteří lidé spatřovali trojúhelník v ostrově Sicílii. Ta byla původně známa jako Trinacria kvůli jejím třem výběžkům. V mytologii byla Trinacria domov bohyně zemědělství Ceres. Židé nazývali toto souhvězdí Šališ – podle hudebního nástroje trojúhelníkového tvaru.

Souhvězdí Trojúhelník mělo dokonce svého sourozence – Menší Trojúhelník (Triangulum Minus), který sestavil v roce 1687 polský astronom Johannes v Hevelius ze tří slabších hvězd v těsném sousedství. Menší Trojúhelník byl uveden na některých mapách, jako je například na našem obrázku, ale od té doby postupně upadl v zapomnění.

V čínské mytologii hvězdy beta, gama a delta Trojúhelníku tvořily součást souhvězdí „Tianda Jiangjun“ – nebeského generála a jeho podřízené, z nichž většina spočívá v sousední Andromedě. Hvězda alfa Trojúhelníku (Metallah) představovala „Junnanmen“ – jižní bránu do generálova sídla.

Nejznámějším objektem v souhvězdí Trojúhelníku je galaxie M 33. S celkovou jasností asi 5,7 magnitudy je vhodná pro pozorování triedrem a za vynikajících pozorovacích podmínek je viditelná i prostýma očima.

Nejlepší pozorovatelnost souhvězdí z ČR je v prosinci, kdy ve večerních hodinách vystupuje vysoko nad obzor.

Navigace v sérii<< Jeřáb, Grus, (Gru)Vlk (Lupus, Lup) >>