Úplné zatmění Měsíce 28. září 2015

Letošní zatmění proběhne ve státní svátek 28. září v brzkých ranních hodinách, což je velmi příznivé z hlediska toho, že se nejedná o všední den.

To, co už tak zcela příznivé není, je však právě bohužel čas, kdy k úkazu dojde. Polostínová fáze (která je ovšem za běžných podmínek očima nepozorovatelná) začne totiž až ve 2 hodiny a 11 minut v noci. O necelou hodinu později ovšem nastává fáze částečná, která je viditelná pouhým okem již velmi dobře.

2015_09_28_Zat_Mesice_Obloha_PopisVe 4 hodiny a 11 minut začíná nejzajímavější část zatmění, úplná fáze, při které se do té doby zářivý úplňkový kotouč nejvíce ponoří do tmavě červeného závoje zemského stínu. Ta vyvrcholí ve 4 hodiny a 47 minut a skončí o 36 minut později, v 5 hodin a 23 minut. Poté bude následovat podobný sled událostí jako v první části zatmění, ale v obráceném pořadí.

S koncem úplné fáze se tedy Měsíc začne postupně vymaňovat z plného zemského stínu, nastane opět částečná fáze, která skončí v 6 hodin a 27 minut. V této době ale bude ranní obloha již velmi světlá a na celé obloze budou kromě úplňkového Měsíce, nacházejícího se velmi nízko nad západním obzorem, stěží patrné jen ty nejjasnější hvězdy a planety. Na opačné straně, nad východním obzorem, bude ovšem již přibližně od páté hodiny ranní pozorovatelné velmi hezké seskupení planet Venuše, Marsu, Jupiteru a hvězdy Regulus ze souhvězdí Lva. Pokud tedy pozorování nezhatí nepřízeň počasí, určitě se v přestávkách mezi sledováním Měsíce nezapomeňte podívat i nad východní obzor.

Hvězdárna a planetárium Plzeň bude pochopitelně pořádat pro širokou veřejnost pozorování tohoto zajímavého úkazu, který si budeme moci příště vychutnat až v noci z 27. na 28. července 2018. Pozorovací stanoviště bylo vybráno na doubraveckých Švábinách, v bezprostřední blízkosti místní velké zahrádkářské kolonie.

Na pozorovací místo je možné se dostat odbočením z Rokycanské ulice na světelné křižovatce u Ústředního hřbitova do ulice Vyhlídková. Po 400 metrech se pak dostaneme na menší parkoviště blízko zahrádkářské kolonie na okraji pole s výborným výhledem. I proto mnoho lidí toto stanoviště také zná pod prostým označením Vyhlídka, jelikož právě z těchto míst je jeden z nejpůsobivějších pohledů na Plzeň.

K dispozici zde bude celá řada dalekohledů a pochopitelně i odborný výklad pracovníků Hvězdárny a planetária Plzeň. Začátek pozorování je stanoven na 3:00 a kromě zatmění bude v případě jasné oblohy jistě čas podívat se dalekohledem i na planetu Jupiter a Venuši.