Den dětí ve Štěnovicích

IMG_4574Tato velmi úspěšná akce v blízkosti Plzně probíhá vždy v sobotu kolem Mezinárodního dne dětí. Protože se však odehrává v areálu štěnovického fotbalového hřiště, je nutné vždy uvažovat termín, kdy se na hřišti nehraje zápas. A protože nejbližší sobotu 31. května se hrálo, letošní termín vyšel poměrně brzy, již na 24. května. Ani dětem, ani organizátorům to však evidentně nevadilo, neboť program i návštěvnost nijak nezaostávaly za předchozími ročníky.

Hvězdárna a planetárium Plzeň opět připravila jednoduché hry a soutěže pro děti. Na podobných akcích je nutné obsloužit poměrně rychle mnoho zájemců, a tak nelze připravovat nic složitého, či zdlouhavého. Připraveny byly i astronomické dalekohledy s filtry pro bezpečné pozorování Slunce. Bohužel po většinu času je nebylo možné využít, kvůli kypící kupovité oblačnosti, a tak se s nimi pozorovaly jen pozemní objekty v okolí.

V jednu chvíli se dokonce nad areálem přehnala bouřka, která zahnala všechny účastníky pod přístřešky. Naštěstí jak rychle déšť přišel, tak rychle i ustal, a tak mohl program Dne dětí pokračovat bez velkých problémů. Pouze obvyklé seskoky parašutistů, které jsou předzvěstí závěru dětského dne, musely být pro nepříznivé povětrnostní podmínky zrušeny. I přesto se program vydařil a opět se v něm objevily novinky. Nejvýraznější z nich bylo vystoupení sokolníků, předvádějících vycvičené dravce.

Oficiální počty návštěvníků zatím nejsou známy, ale podle našeho odhadu se akce opět zúčastnilo nejméně 450 dětí. S rodiči je toto číslo ještě o mnoho větší.

Obec Štěnovice: fotogalerie z dětských dnů