Honicí psi (Canes Venatici, CVn)

Toto je 47. článek z 54 ze série Souhvězdí a mytologie

Souhvězdí představuje dva psy držené na vodítku Pastýře a štěkající na paty Velké medvědice. Jižní pes obsahuje dvě nejjasnější hvězdy v souhvězdí, alfu a betu CVn a už Ptolemaios je v Almagestu uvedl jako „nedotvořené“, ležící mimo Velkou medvědici, a tedy nepatřící žádnému konkrétnímu souhvězdí.

cvnS myšlenkou psů na vodítku v ruce Pastýře nepřišel Hevelius jako první. Na hvězdné mapě, zveřejněné v roce 1533 německým astronomem Peterem Apianem, je zobrazen Pastýř se dvěma psy v patách, držící vodítko v pravé ruce. Na další mapě, zveřejněné Apianem o tři roky později, se počet psů rozrostl na tři a vodítko se přestěhovalo do levé ruky. Pořád ale byli tito psi jen součástí souhvězdí Pastýře a až Hevelius je uvedl jako samostatné souhvězdí.

Nejjasnější hvězda, alfa Honicích psů (2,9 mag), je známá jako Cor Caroli, což znamená Srdce Karlovo a pojmenována byla na počest anglického krále Karla I. Tak byla uvedena v roce 1673 na hvězdné mapě anglickým kartografem Francisem Lambem a původně byla nazvána jako Cor Caroli Regis Martyris (Srdce krále Karla mučedníka) jako odkaz na skutečnost, že král Karel I. byl svržen z trůnu a sťat v roce 1649. Sir Charles Scarborough, lékař krále Karla II., řekl, že hvězda zářila především jasně v noci 29. května 1660, kdy se Karel II., syn Karla I., vrátil ze svého francouzského exilu do Londýna, aby převzal zpět monarchii. Francis Lamb a jiní později na mapách kolem hvězdy kreslili srdce.

Hvězda beta Honicích psů (4,26 mag) se nazývá Chara (z řečtiny „Radost“). Hevelius takto pojmenoval i jižního psa. Severnímu psovi dal jméno Asterion („malá hvězda“), v jeho podání se jednalo o několik slabých hvězd v severní části souhvězdí. V dnešní době se obvykle setkáváme s tím, že jako Asterion je označována beta Honicích psů.

Hvězdy 21 a 24 CVn čtvrté až páté magnitudy spolu se slabší hvězdu označenou HIP 65550 viděli Číňané jako Sangong, – „tři Excelence“, představující nejbližší a nejvěrnější pomocníky císaře. Alfu, betu CVn a pět dalších hvězd Číňané pojmenovali jako Changen, což představuje palácovou stráž.

Staří Eygpťané alfu a betu CVn přiřadili ke svému souhvězdí s názvem Anu, ztělesňujícímu boha nebe Hora.

V souhvězdí Honicích psů lze najít několik zajímavých objektů. Nejznámější je kulová hvězdokupa M3 se zdánlivou magnitudou 6,2 a spirální galaxie M51, M63, M94 a M106.

Souhvězdí je nejlépe viditelné v květnu.

Navigace v sérii<< Žirafa (Camelopardalis, Cam)Štít, Scutum, (Sct) >>