Manětínská oblast tmavé oblohy

V pátek 19. července se v Manětíně uskutečnila akce s názvem Manětínská oblast tmavé oblohy 2013. Jak už název napovídá, smyslem akce bylo, kromě užšího seznámení místních obyvatel s astronomií, především poukázat na problematiku světelného znečištění s možným budoucím přesahem v podobě vyhlášení Manětínské oblasti tmavé oblohy. Garantem události se stala ZpČAS společně s H+P v Plzni, hlavním organizátorem pak město Manětín. Jak už se několikrát potvrdilo v minulosti, i tentokrát se ukázala spolupráce těchto organizací jako bezproblémová a produktivní. Akce začala ve 14 hodin, kdy byla na krásném manětínském náměstí, v blízkosti místního kostela, sestavena pozorovací technika. Pozorovala se nejen sluneční fotosféra a chromosféra, ale pro návštěvníky byly připraveny i zajímavé pokusy z fyziky a chemie, astronomická kuchařka a vědomostní soutěž (ta byla určena především mladším návštěvníkům). V pravidelných intervalech se též konala i komentovaná procházka Sluneční soustavou. V podvečerních hodinách byly připraveny dvě zajímavé přednášky, které proběhly v kinosálu Kulturního domu. Účast na přednáškách v řádu několika desítek posluchačů byla pro tak malé město, jakým je Manětín, více než úctyhodná. V předsálí byla také umístěna výstava věnovaná světelnému znečištění, kde se mohli příchozí prostřednictvím výstavních panelů s touto problematikou blíže seznámit.

manetin

Počasí během celého dne bylo slunečné, a i když se navečer podmínky mírně zhoršily, přesto byla uskutečněna asi nejzajímavější část celé události – noční pozorování z neosvětleného náměstí. Zpočátku jasná obloha se zčásti zatáhla, ale i přes to a přes poměrně silný vliv Měsíce bylo zřejmé, že obloha nad Manětínem je opravdu velmi temná a pozorovací podmínky v této oblasti jsou i s ohledem na nepříliš vzdálenou Plzeň nadprůměrné. Stejně nadprůměrný byl i zájem návštěvníků o pozorování. „Tahákem“ večera se bezesporu stalo především pozorování detailů měsíčních kráterů a krásného Saturnova prstence. V průběhu večera obdivovalo krásy nebeských objektů více než 300 návštěvníků, z nichž někteří přijeli za událostí i z překvapivě velkých vzdáleností. Kdo si počkal déle, mohl spatřit též některé mlhoviny, hvězdokupy a galaxie, jež se co chvíli objevovaly mezi mraky. Akce skončila krátce po 23. hodině, kdy se bohužel obloha zcela zatáhla oblačností.

Celkově lze akci hodnotit jako nadprůměrně úspěšnou. Zájem ze strany zdejších obyvatel byl obrovský, a proto věříme, že v budoucnosti se právě díky opoře v místní veřejnosti podaří Manětínskou oblast tmavé oblohy vyhlásit. Místní řídce osídlený region totiž neoplývá jen krásnou přírodou, ale i velmi temnou noční oblohou, kterou jistě stojí za to se pokusit do budoucnosti ochránit.