Lištička, Vulpecula (Vul)

Toto je 44. článek z 54 ze série Souhvězdí a mytologie

LištičkaPůvodně toto souhvězdí pojmenoval Vulpecula et Anser (liška a husa), a líčil ho jako lišku držící husu v čelisti. Liška a Husa pak tvořily dvě samostatná souhvězdí, ale později se znovu uvádí jako jedno. Postupem času se souhvězdí zobrazuje jen jako Liška. Husa je nyní reprezentována hvězdou Anser, alfou Vulpeculae. Hevelius umístil Lišku v blízkosti dalších dvou loveckých zvířat, orla (souhvězdí Aquila) a supa (což bylo alternativní označení pro souhvězdí Lyry – Lyra je v té době zobrazována jako ležící na supovi).

Jelikož Lištička leží v mléčné dráze, nabízí se zde pozorovatelům s dalekohledy bohatá hvězdná pole a zejména dva známé objekty vzdáleného vesmíru, mlhovina ČinkaBrocchiho kupa. Mlhovina Činka (M27) byla první planetární mlhovina tohoto druhu objevená francouzským astronomem Charlesem Messierem v roce 1764. Mlhovina je jasná (7,3 mag), velká a snadno k nalezení i v menším dalekohledu. Leží asi 1 000 až 1 200 světelných let od Země. Centrální hvězda v mlhovině Činka je bílý trpaslík o jasnosti 13,5 mag.

Brocchiho kupa alias Collinder 399 je tvořena skupinou hvězd, které leží nedaleko hranic se souhvězdím Šípu a dohromady vypadají jako ramínko na šaty. Jakkoli by se mohlo zdát, že hvězdy Ramínka k sobě patří a tvoří otevřenou hvězdokupu, tak opak je pravdou. Jednotlivé hvězdy se nachází v dosti rozdílných vzdálenostech od Země a vedle sebe se nám promítají pouze náhodou.

Lištička je nejlépe viditelná ve večerních hodinách v průběhu měsíce září.

Navigace v sérii<< Pohár, Crater (Crt)Koníček, Equuleus (Equ) >>