Květen na meteorické kameře HaP

M20130519.jpg
Televizní kamera pro sledování jasných meteorů, tedy bolidů, je na našem pracovišti v provozu od loňského podzimu. Prozatím kromě samotných meteorů zaznamenávala jen celkem běžné úkazy, jako přelety letadel a vrtulníků, záblesky družic Iridium nebo průlety Mezinárodní kosmické stanice. Květen ve své první polovině přinesl obstojné počasí, a tak se podařilo zachytit řadu velmi pěkných meteorů během meteorického roje éta Aquarid vrcholícího v noci z 5. na 6. května (viz samostatný článek). Některé snímky z tohoto roje jste mohli vidět na Facebooku HaP Plzeň.

V neděli 19. května se pak přehnala bouřková fronta, která večer postupně zkropila celou republiku. Za frontou se však velice rychle vyjasnilo. Kamera díky tomu mohla zachytit nadoblačné blesky, které se objevily nad ustupující frontou. Stalo se tak poprvé od spuštění kamery a jsme za to velice rádi. K zaznamenání jevu došlo i přesto, že program ovládající záznam kamery není nastaven na tento druh jevů, ale právě na meteory, které se vyznačují poněkud odlišnými charakteristikami. Je tedy možné, že se podobné nadoblačné výboje objevily před objektivem naší kamery již několikrát, ale nebyly dostatečně intenzivní či zasvítily jen tak krátce, že software je vyhodnotil jen jako šum a nezahájil nahrávání.

M20130613-224824-HaP-Plzen-Pu.jpg

Podle zkušeného pozorovatele nadoblačných blesků Martina Popka jsou zaznamenané výboje označované v angličtině Red sprites, tedy červení skřítci, což je jedna početná skupina nadoblačných blesků. Na několika snímcích se na kameře zachytily jednoduché výboje typu Column (sloup), dále dvojitě rozvětvené Wishbones (pojmenované podle vidlicové prsní kosti ptáků, odborně nazývané furcula) a na závěr jeden velký výboj typu Angel (anděl).

M20130613-230530-HaP-Plzen-Pu.jpg

Právě rychlé vyjasnění krátce za silnou bouří umožnilo zaznamenat výboje i na naší kameře, která míří vysoko nad obzor. Běžně se nadoblačné blesky zaznamenávají podobnými kamerami, ale s menším zorným polem mířícím nízko nad obzor. Při takovém zaznamenávání je nepostradatelnou pomůckou sledování aktuální meteorologické situace z meteorologických radarůdetektorů blesků. Pak lze správně namířit kameru nad vzdálenou silnou bouři, a pokud je dobrá viditelnost, lze podobné jevy zachytit.


Dodatek: Další nadoblačné blesky se podařilo zachytit i o měsíc později, 13.6.2013. Přestože bylo nad Plzní jasno, vzdálená bouřka nad Německem vygenerovala nadoblačné výboje zachycené naší kamerou. Na zvětšených snímcích si můžete všimnou i souhvězdí Velký vůz a jasnějších hvězd (Polárka) z Malého vozu.