Meteory v nejbližších týdnech

Umělecká představa meteorického deštěPoslední z významných meteorických rojů roku – Geminidy – tentokrát vychází do ideálního období. Vrcholí v noci ze 13. na 14. prosince, když je Měsíc v novu. V případě příznivých meteorologických podmínek tedy bude ideální situace k pozorování tohoto možná poněkud nedoceněného roje. V maximu, které nastane asi 30 minut po půlnoci středoevropského času, by mohla vyšplhat zenitová hodinová frekvence až na 120 meteorů. Toto číslo udává frekvenci meteorů přepočtenou na celou oblohu. Lidské oči však mohou na obloze vidět naráz jen menší výřez, ohraničený přibližně elipsou o rozměrech asi 90 x 60 úhlových stupňů. Nebude se tedy jednat o žádnou spršku, či snad meteorický déšť, jaký umí občas předvést například listopadový roj Leonidy, kdy zenitové frekvence stoupají do stovek či tisíců a výjimečně i desetitisíců meteorů za hodinu. Ale i tak by mohly letošní Geminidy mírně překonat i frekvenci podstatně známějších Perseid, jež vrcholily 12. srpna. Na rozdíl od nich však meteoroidy Geminid vstupují do atmosféry rychlostí pouze 35 km/s, což představuje jen o málo více než poloviční rychlost proti vstupní rychlosti 59 km/s u Perseid. Také zastoupení jasných meteorů je u Geminid spíše podprůměrné, zatímco u Perseid je značně nadprůměrné. A tak lze říci, že nás čeká roj vydatný, i když na pohled možná ne tak úžasný, jako v případě Perseid, zato však za ideální konfigurace Měsíce, který nebude rušit, a za delší a tmavší noci, která může nabídnout více času na tuto podívanou. Jen v případě delšího pozorování věnujte pozornost výběru pozorovacího stanoviště. Nejlépe někde v blízkosti vytopené místnosti, do které je možné se případně jít ohřát a místo běžného třísezónního, či snad dokonce letního spacáku použijte nějaký mrazuodolnější zimní spacák a také kvalitní podložku, aby se místo pěkných zážitků z pozorování nedostavily jen zdravotní problémy.

Pokud by v době maxima bylo zataženo, naděje neumírá, protože roj je aktivní od 7. do 17. prosince. Ale je jasné, že čím déle od maxima, tím je nižší frekvence meteorů tohoto roje. A jestliže by bylo nepříznivé počasí po delší dobu, nezoufejte. Budete mít možná ještě dvě šance spatřit na obloze zvýšenou aktivitu meteorů.

Podle francouzského ústavu The Institut de Mecanique Celeste et de Calcul des Ephemerides (IMCCE) je možné, že se v podvečer posledního letošního dne dočkáme spršky meteorů. Výpočty ukazují, že 31. prosince 2012 přibližně v 17:10 SEČ by se na obloze dala sledovat výrazná aktivita prosincových φ Cassiopeid. Problém je v tom, že není zcela jisté, co je mateřským tělesem tohoto roje. Jako nejpravděpodobnější kandidát se jeví kometa 255P/Levy, objevená 2. října 2006. Její perioda byla spočítána na 5,25 roku a naposledy se přiblížila ke Slunci v lednu 2012. V IMCCE předpokládají, že kometa vyprodukovala roku 1969 určité množství prachu, které utvořilo tzv. vlečku, jejíž hustější částí by měla Země o letošním Silvestru prolétnout. Není však vůbec jisté, zda je tato úvaha správná a kvůli tomu není ani zřejmé, jakou bude mít případná sprška frekvenci. Pokud se předpověď vyplní a roj bude aktivní, uvidíme velmi pomalé meteory, zdánlivě vylétávající ze souhvězdí Kasiopeji. Bohužel v té době nebude ještě obloha dostatečně tmavá, tak by mohly být vidět jen opravdu jasné meteory.

Hned počátkem ledna pak nastává další roj – Quadrantidy. Ten je srovnatelný s Geminidami, ale během jeho maxima v noci z 3. na 4. ledna je Měsíc blízko třetí čtvrti. Pozorování by tak mohlo být ve druhé části noci poněkud rušeno svitem Měsíce, ale i přesto tento roj dokáže připravit hezkou podívanou.