HaP Plzeň připravila astronomický víkend

astronomické soutěže

Od pátku 16. listopadu 2012 do neděle probíhal na hvězdárně v Rokycanech astronomický pozorovací víkend, kterého se zúčastnilo 16 mladých zájemců. Jednalo se o členy dvou astronomických kroužků Hvězdárny a planetária Plzeň. Bohužel po dobu celého víkendu bylo zataženo, takže mladým astronomům unikla možnost podívat se dalekohledy na hvězdnou oblohu a také pozorovat maximum meteorického roje Leonid.

I tak hodnotili účastníci i pořadatelé akci velmi kladně, neboť náhradní program byl připraven na všechny dny. „Je nutné, aby činnost kroužků se neomezovala jen na učebnu v Plzni, ale aby členové získali kromě teoretických znalostí i praktické dovednosti, a také aby se mezi sebou skutečně dobře poznali. Strávit takto společný víkend na hvězdárně je ideální příležitost“, řekl Lumír Honzík, ředitel pořádající organizace Hvězdárna a planetárium Plzeň.

Účastníci víkendu si nejprve prohlédli Hvězdárnu v Rokycanech a vyslechli informace o její historii, o přístrojovém vybavení i o současné činnosti. Poté následovala krátká přednáška a několik miniher, ve kterých soutěžila celkem čtyři družstva, jež pak spolupracovala po celou dobu víkendu. V sobotním dopoledním programu byla zařazena přednáška, týkající se počítačových astronomických programů. Naopak v sobotu odpoledne účastníci hvězdárnu opustili a vydali se do terénu po okolí Rokycan.

Hvězdárna a planetárium Plzeň již několik let pořádá astronomické kroužky určené jak pro začátečníky, tak i pro pokročilejší zájemce o astronomii. Schůzky probíhají během školního roku každé pondělí a jsou zaměřeny jak na teoretickou, tak na praktickou oblast astronomie. Organizace pro tyto zájemce také během letních prázdnin pořádá čtrnáctidenní astronomické táborové praktikum a celou řadu dalších akcí, jako jsou právě pozorovací víkendy.