Letní astronomické praktikum 2011 – Zhodnocení Expedice

Letošní Letní astronomické praktikum – Expedice 2011 bylo podle dostupných pramenů pravděpodobně jubilejní a konalo se již celkově po padesáté. Je ovšem pravdou, že původní název byl pouze Expedice. V areálu fotbalového hřiště u obce Bažantnice se astronomické praktikum konalo již po dvanácté.
Příprava na odpal raketyMezi odborné noční pozorovací programy patřila praktická orientace na obloze, která byla určena zejména pro mladší účastníky. Na ní pak navazovalo praktické vyhledávání deep-sky objektů na obloze v rámci AAPO, případně zákres či popis různých typů vzdálených objektů v různých typech dalekohledů.Termín astronomického praktika byl zvolen tak, aby Měsíc byl v postavení, kdy ruší minimálně noční astronomická pozorování, tedy kolem novu. V letošním roce proto vyšel termín na poslední týden v červenci a první týden v srpnu. Jak se zpočátku zdál tento termín jako výhodný, později se ukázalo, že je tomu naopak, a to hned ze dvou důvodů. Tím prvním bylo, že většina podniků má právě v tomto termínu dovolenou, což se projevilo na menší účasti než v letech předchozích. Druhým důvodem bylo, že termín byl mimo maximum známého meteorického roje Perseidy. To ovšem ovlivnit nešlo, neboť na maximum Perseid vycházel Měsíc ve fázi úplňku, což bylo rovněž špatné. Podobně jako v roce minulém se na průběhu praktika negativně podepsalo proměnlivé a deštivé počasí. Po několik dní a nocí bylo chladno a vlhko. Přesto se podařilo uskutečnit astronomická pozorování pět nocí, což odpovídá dlouhodobému průměru.

Přestože Perseidy byly mimo své maximum, stalo se pozorování vizuálních meteorů jedním z hlavních nočních pozorovacích programů. Tentokrát však byla na doporučení Sekce pro meziplanetární hmotu ČAS potlačena zákresová metoda, která se zpravidla prováděla před náběhem hlavního meteorického maxima. Místo toho se rovnou přešlo na sledování meteorů metodou statistickou, kterou se pozorovalo po celou dobu trvání praktika. Podařilo se částečně zachytit nástup na maximum u meteorického roje Perseidy a také zachytit aktivitu dalších meteorických rojů jako např. δ Aquarid. První výsledky ve formě tabulek jsou již uveřejněny na našich internetových stránkách.

Podobně jako v minulém roce, ani letos se nakonec neuskutečnilo pozorování proměnných zákrytových dvojhvězd vizuální metodou. A to přesto, že do pozorovacího programu tento standardní astronomický amatérský program tentokrát zařazen byl. Důvodem bylo hlavně počasí, respektive nedostatek pozorovacích nocí a také zkušených pozorovatelů. Místo toho se uskutečnilo pozorování exoplanet elektronickým záznamem, který je mnohem přesnější.

Kromě elektronického záznamu exoplanet pracovala menší skupina složená ze zkušených pozorovatelů na pořizování astronomických fotografií hlavně digitálními přístroji. Kromě klasických deep-sky objektů nafotila např. i kometu C/2009 P1 Garradd. Některé z jejích výsledků jsou již uveřejněny na našich internetových stránkách. Dále byla prováděna i jednoduchá noční astrometrická měření polohy planetky Pallas a následně i pokus o vyhodnocení její dráhy.

Z denních astronomických pozorování byla sledována a fotografována aktivita Slunce, a to jak fotosféry, tak i chromosféry. Naštěstí již od minulého roku aktivita postupně pozvolna narůstá, a tak bylo co sledovat. I letos bylo např. možné zaznamenat morfologickou situaci v několika měnících se skupinách slunečních skvrn. Zajímavé byly i protuberanční a erupční děje v oblasti chromosféry. Fotografický záznam byl zaměřen ale zejména na aktivitu ve fotosféře.

Denní program praktika zahrnuje i určité nutné činnosti. Jednou z nich je např. zpracování a kontrola napozorovaných výsledků z předchozích nocí, převod výsledků do počítačové podoby apod. Další činností, která nastává v případě vyhlášení pozorovací pohotovosti ve večerních hodinách je příprava pozorovací techniky a pomůcek na nastávající pozorovací noc.
Kromě odborného programu existoval i normální táborový režim. Podle chuti si někteří zahráli fotbal, jiní třeba badminton, či šachy. Byla možnost se vykoupat v nedalekém rybníku. Ve dnech, kdy se nepozorovalo a nepršelo, byl uspořádán menší táborový oheň. Uskutečnila se i soutěž ve střelbě ze vzduchovky na papírový terč.

Střelba vzduchovkou na terč

Do denního odborného programu praktika bylo opět zařazeno i několik odborných tematických přednášek, které zajistili převážně pracovníci a spolupracovníci H+P Plzeň. Ty se týkaly nejen aktuálních pozorovacích programů, ale i jiných oblastí astronomie a kosmonautiky. V denním programu praktika bylo i měření zeměpisných souřadnic místa z polohy Slunce pomocí sextantu. Zajímavostí se staly i starty několika raket na TPH. Jednalo se o pokus změřit fotografickou metodou zrychlení rakety během startu, a proto se startovalo za šera.

Přibližně v polovině praktika opět proběhl již tradiční Den se Západočeskou pobočkou ČAS (ZpČAS). Nejednalo se tentokrát o celý den, ale spíše o zábavné odpoledne, na kterém dominovaly vybrané fyzikální pokusy, soutěže, kvízy a hry s astronomickou tematikou. Akci připravili členové ZpČAS.

Jak expediční praktikum o letošních prázdninách probíhalo a jaký byl jeho program lze alespoň částečně vyčíst z internetového deníku. Tato stránka byla během praktika každý den aktualizována přímo některými účastníky.

I přes nižší účast dosáhl počet přihlášených účastníků praktika 26. Do tohoto čísla nejsou započítáni krátkodobí občasní pozorovatelé, kteří na praktiku nemohou být např. z pracovních důvodů. Přesto se v některých dnech počet účastníků nebezpečně přiblížil ke svému kapacitnímu maximu. I v letošním roce se část pozorovatelů zúčastnila pouze noční části praktika. Nadále má značné zastoupení mládež do 20 let, a to i přesto, že letos byl pouze jeden zcela nový účastník. Velkým problémem, který se objevil po praktiku v minulém roce, bylo stravování (náhlé úmrtí hostinského), které se nakonec podařilo pro tento rok zajistit. Bohužel tento problém bude nutné opět řešit v příštím roce.

O astronomickém praktiku v Bažantnici, které svým významem již několik let přesahuje regionální charakter, i o jeho průběhu se bylo možné dozvědět nejen z našich internetových stránek, ale i z denního tisku.