Nový český kosmonaut – Krteček

Emblém akce "Do kosmu s Krtkem"
Po Vladimíru Remkovi se chystá do kosmu další zástupce České republiky, tentokrát známá postavička českého animovaného filmu – Krteček, od autora Zdeňka Milera. Na výpravu jej vezme s sebou americký astronaut Andrew Feustel v rámci poslední mise raketoplánu Endeavour. Nebude to však první český předmět, který se vznese ke hvězdám. Feustel již před dvěma lety, v květnu 2009, vezl v raketoplánu Atlantis, během mise STS-125 k Hubbleovu teleskopu, českou vlajku a básnickou sbírku Jana Nerudy Písně kosmické. Tato výprava provedla poslední technické úpravy teleskopu a právě Feustel byl historicky posledním člověkem, který se jej dotkl.

Jeho kladný vztah k České republice je způsoben tím, že Feustelova manželka Indira má maminku českého původu. Mnozí si jistě vzpomínají na oficiální návštěvu celé rodiny v naší republice v srpnu 2009, kdy navštívili několik měst a přivezli zpět do vlasti zmíněné předměty. Také Plzeň byla mezi vyvolenými městy, kde proběhla mimo jiné i beseda, kterou si účastníci zapsali do paměti jistě jako nezapomenutelný zážitek. Českou vlajku, která se několik dní „vznášela pod hvězdami“ v beztížném prostoru, daroval astronaut městu Plzeň a v současnosti je společně s upomínkovým vzkazem na jeho pobyt u nás vystavena v učebně Hvězdárny a planetária Plzeň.

Start raketoplánu k  Mezinárodní vesmírné stanici se uskuteční v noci z 19. na 20. 4. 2011 a bude to předposlední let v programu raketoplánů vůbec. Posledním bude Atlantis. Mise potrvá dva týdny.

A co tomu říká autor postavičky? Samozřejmě nápad poslat Krtečka do vesmíru podpořil. Totiž Krteček není žádný amatér a do vesmíru se již jednou vypravil. Zatím jen ve filmovém a později i knižním příběhu z roku 1965. Autora ani ve snu nenapadlo, že o 46 let později se pohádkový příběh stane skutečností. Iniciátoři celého nápadu z Astronomického ústavu AV ČR a Amerického centra Velvyslanectví USA doufají, že Krtečkova cesta do kosmu podpoří zájem mladé generace o technické obory a výzkum vesmíru.

A tak přejeme misi STS-134 bezpečný let a hlavně šťastný návrat!