Příprava raketoplánu ve čtyřech minutách

Toto je 19. článek z 28 ze série Program Space Shuttle

Montáž raketoplánu před misí STS-131 Zde však narazíme na to, že pokud bychom chtěli nafilmovat vše, byl by záznam neúměrně dlouhý. Na způsob, jak tento problém vyřešit a natočit velmi zajímavé a originální video, přišel astronaut Alan Poindexter se svými přáteli.

Když se Poindexter připravoval na misi STS-131, přemýšlel nad tím, jakým způsobem zdokumentovat, co všechno musí raketoplán (v tomto případě orbitální letoun Discovery) absolvovat před tím, než se může odpoutat od zemského povrchu. Radil se proto se svými přáteli – Stanem Jirmanem, softwarovým inženýrem firmy Apple a Scottem Andrewsem, fotografem a technickým poradcem společnosti Canon. Druhý zmiňovaný má bohaté zkušenosti s raketoplány, protože s výjimkou dvou fotografoval všechny jejich starty. Nakonec padl návrh zachytit přípravy formou časosběrného videa. To vznikne tak, že se nejprve pořídí velké množství snímků, které se následně spojí v počítači do videa. Tímto způsobem se zaznamenávají události, které v reálném čase probíhají velmi pomalu.

Ve spolupráci s techniky a operátory jeřábů rozmístil Scott Andrews a jeho syn Philip v montážních halách i venkovních prostorech velmi kvalitní digitální fotoaparáty s vysokým rozlišením, které snímaly postup příprav. V některých případech pracovalo až devět přístrojů současně. Významnou pomoc poskytl fotografům veterán Charlie Parker (86 let!), který pracoval na Kennedyho vesmírném středisku již od jeho vzniku. Video začíná ve vystrojovací hale OPF (Orbiter Processing Facility), která slouží k tomu, že je zde raketoplán důkladně prohlédnut, otestován, zkontrolována tepelná ochrana a opraveny případné závady. Pak je na speciálním podvalníku převezen do montážní haly VAB (Vehicle Assembly Building), kde je zavěšen na jeřáb, vyzdvihnut a na mobilní odpalovací plošině připojen k externí nádrži a dvojici pomocných startovacích raket. Po dokončení kompletace a následných kontrol přijede pásový přepravník Crawler-Transporter a celou sestavu včetně plošiny odveze na startovací rampu, kde raketoplán setrvá až do startu. Po něm se na videu objeví titulky, v jejichž závěru přes obraz prolétne Discovery, vracející se z letu STS-131 zpátky na zem.

To co na videu proběhne za pouhé 3 minuty a 52 sekund trvalo ve skutečnosti déle než šest týdnů. Například převoz raketoplánu z OPF do VAB se uskutečnil 22. února 2009 a samotný start až 5. dubna 2009. Vytvoření výsledného videa nebylo snadnou záležitostí. Během více než 100 hodin fotografování vzniklo několik desítek tisíc snímků, ze kterých bylo nutné vybrat ty nejvhodnější a spojit je tak, aby co nejlépe zachycovaly průběh příprav. Jen samotná korekce barev jednotlivých fotografií trvala Jirmanovi týden. Výsledek však určitě stojí za to a jistě zaujme nejen fanoušky programu Space Shuttle.

Video zveřejnil na svých webových stránkách magazín Air&Space pod názvem „Go For Launch!“ (Na start!) a vy si jej můžete prohlédnout přímo pod tímto textem.

Launch
Video spustíte kliknutím na obrázek.

Výjezd z haly OPF

Zvedání jeřábem

Navigace v sérii<< Letadlové nosiče raketoplánůAtlantis – první raketoplán ve výslužbě >>