Sestava dalekohledů pro fotografování s pointací TVGuider

Na této stránce najdete popis sestavy dalekohledů pro fotografování deep-sky objektů pomocí digitálního fotoaparátu Canon EOS 20D a autopointeru TVGuider. Tento popis je určen především pro pozorovatele Hvězdárny a planetária Plzeň jako ukázka nejlepšího sestavení jednotlivých komponent.

P1030817v.jpgNa montáži EQ6 Skyscan je umístěna destička umožňující umístění dvou dalekohledů vedle sebe. Původní aretační šrouby je nutné zaměnit za dlouhé. Je možné použít jedno protizávaží umístěné až na konci osy nebo dvě blíže těžiště. Umístění jednoho dalekohledu na druhé straně osy místo protizávaží se neosvědčilo, protože vzájemná tuhost dvojice dalekohledů není potom dostatečná. Přestože dalekohledy míří stejným směrem, nejsou přesně souosé, což ale není tolik na závadu.

K fotografování se používá Refraktor C-80ED (80/600 mm), který má relativně kvalitní optiku.
Za hřebenovým výtahem je našroubováno sklopné zrcátko (bez vstupního mezikroužku) umožňující kontrolu fotografovaného pole a přibližné zaostření. Pokud se použije okulár MEADE ZOOM Multi Coated 8-24 mm, je při f=16mm parfokální s fotoaparátem. Za sklopným zrcátkem je redukce T2/EOS. Ta umožňuje natočit fotoaparát do požadované polohy. Fotoaparát je nutné mít na svislo, aby nepřekážel autoguideru. Za redukcí je již digitální fotoaparát Canon EOS 20D (na fotkách chybí).

Jako pointační dalekohled slouží Refraktor 80/600 mm.
Za hřebenovým výtahem je našroubován mezikroužek T2/T2 (nemusí být) zkracující vytažení ostření. Za ním je umístěn křížový pozicionér umožňující vyhledat pointační hvězdu. Bez něho by byla jen malá šance na vyhledání vhodné pointační hvězdy, zatímco s tímto pozicionérem se to téměř vždy povede. Změnu pozice při vyhledávání je nutné provádět pomalu, jinak se slabší hvězda snadno přehlédne. Za ním je umístěna citlivá televizní kamera Watec WAT 902 H3 zapojená do autopointeru TVGuider. Předností tohoto zařízení je snadné a rychlé nastavení a přesná pointace nevyžadující počítač. Kameru je nutné orientovat souhlasně s osami dalekohledu. Pointační dalekohled včetně TVGuideru je zapůjčen od O. Trnky.

Další příslušenství:

Automatický časovač k fotoaparátu je nezbytným doplňkem. Po nastavení dalekohledu sám pořizuje snímky, což ušetří mnoho času, během kterého je možné vybírat další objekt k fotografování. Další využití je při pořizování temných snímků během sklízení dalekohledu.
Vyhřívání objektivu je nepostradatelné během většiny nocí při spadu rosy.

Výsledné snímky pořízené touto sestavou si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

P1030809v.jpg

P1030813v.jpg