Dny vědy a techniky 2009

Ve dnech 18. a 19. září se bude konat 4. ročník akce Dny vědy a techniky v Plzni pořádané Západočeskou univerzitou a statutárním městem Plzeň. Akce se podobně jako v předchozích letech zúčastní i Hvězdárna v Rokycanech. Stánek najdete u fontány před Západočeským muzeem na rozhraní Kopeckého a Šafaříkovo sadů.

Nejenom pro děti budou připraveny skládačky otočné mapy oblohy, které si zájemci můžou složit ihned na místě, nebo si stáhnout materiál přímo z našich stránek.

K dispozici bude pohled do malého binokulárního dalekohledu (zvětšení 25x, průměr objektivu 10 cm). Dle počasí zvolíme, co budeme pozorovat, může se jednat o objekt čistě nebeský, Venuši nebo pozemský. Bude možné porovnávat, co lze pozorovat pouhým okem a jaké detaily se objeví při pozorování malým dalekohledem. Pro představu, zorné pole dalekohledu jsou 4°, do kterého my se kotouček Měsíce vešel 8krát. Dokážete si to představit? Přijďte se podívat.

Pokud pohled do dalekohledu omrzí, můžou si zájemci prohlédnout uvnitř stánku výstavu věnovanou 400 letům prvního použití dalekohledu pro astronomická pozorování.

Nemalou pozornost jistě opět přiláká možnost nechat si změřit reakční dobu (čas, který potřebujeme na reakci při změně) na simulátoru zákrytů hvězd Měsícem. Dokážete odhadnout, v jakých intervalech se pohybují běžné reakční doby? Pokud ne, přijďte si svoji reakční dobu změřit. Prozradíme vám, k čemu astronomové tento údaj potřebují.