Zatmění Slunce 2009 – Expediční deník – den osmý

Krajina se za okny vlaku postupně měnila. Rovinnatou krajinu vystřídaly kopce a hory. Do Xi’anu jsme dojeli až kolem desáté hodiny dopoledne. Vzhledem k tomu, že autobus nemohl parkovat u nádraží, bylo nutné k němu překonat poněkud delší vzdálenost i s kufry. Prohlédli jsme si alespoň část mohutného městského opevnění. Autobus nás odvezl nejprve do hotelu, kde jsme se osprchovali a připravili na prohlídku města. Naše první trasa směřovala k prohlídce Malé husí pagody a přilehlého parku. Na vrcholek pagody bylo možné i vylézt, nicméně výhled z ní nás příliš neoslnil. V parku, nedaleko pagody, se nacházelo i muzeum, ve kterém byl instalován model historického Xi’anu a další zajímavosti.

Pak už bylo možné se přesunout do středových oblastí města a projít kolem Zvonové a Bubnové věže k muslimské Velké mešitě. jedná se o jednu z nejstarších mešit v Číně postavenou v čínském stylu. Zde naši průvodci hovořili o různých druzích náboženství v oblasti Číny a o jejich prolínání, či vlivu. Při cestě zpět k hotelu jsme pošli i místním tržištěm, což je pro Evropana velmi silný zážitek. V jedné z restauracích na tržišti se uskutečnila i večeře. Po ní jsme došli zpět k hotelu. Asi 10 členů skupiny se odhodlalo navštívit čínskou operu, a jak se později vyjádřili, program prý nebyl špatný. Většina z ostatních se vydala zpět do města a na tržiště. Nasvětlení města, tržnice a budov vytvořila neopakovatelnou atmosféru.

Vlak ze shanghaje do xi'anu Pagoda male divoke husy
Vlak ze Šanghaje do Xi’anu Pagoda Malé divoké husy
Zvonova vez
Zvonová věž
Bubnova vez Muslimska velka mesita
Bubnová věž Minaret muslimské Velké mešity

Foto Jiří Polák

Předchozí den Následující den

Podobný deník ze stejného zájezdu, ale psaný jinými účastníky je zveřejňován na stránkách Západočeské pobočky ČAS. (popis dne 24.7.2009)
Harmonogram zájezdu