Zatmění Slunce 2009 – Expediční deník – den sedmý

Ve čtvrtek po snídani se výprava vydala přistaveným autobusem do takzvaného starého čínského města. Jedná se o starou část Šanghaje, která již z větší části zmizela, protože musela ustoupit nové modernější zástavbě. Jinými slovy – trochu skanzen a lákadlo pro turisty. Zde navštívili chrám Městkého Boha, zahradu Yuyuan (Jü-juan) a pak se postupně vydali do starých uliček přeplněných trhovci.

Dalším bodem programu se stala návštěva jednoho z největších a nejlepších muzeí v Šanghaji. Zde bylo možné navštívit pouze některé expozice, neboť muzeum bylo velmi rozsháhlé a čas na prohlídku byl omezený. Posledním navštíveným místem se stalo neplánovaně architektonické muzeum. V něm většina litovala, že na něj není více času. Interaktivní model Šanghaje zabírající celou ohromnou místnost byl vskutku nádherný. Rovněž další ukázky budov, technologických celků a různé interaktivní ukázky naše expedičníky zcela nadchly. Je vidět, že rozvoj města je velmi promyšlen. A také je to zde vidět. V Šanghaji se skoro všude staví. Najdeme zde množství zajímavých výškových budov, nové komunikace apod. Po večeři se celá skupina přesunula na vlakové nádraží. Čínská nádraží jsou oproti našim zcela jiná, neboť musí odbavit velké množství pasažérů. Je také nutné před vstupem na nádraží projít detekční rámy podobně jako na letištích. Tyto rámy jsou instalovány i v muzeích a dalších významných budovách. Vlakem nás čekal celonoční přejezd do Xi’anu. Spali jsme v otevřených lehátkových kupíčkách po šesti osobách.

Stara sanghajska ctvrt Sanghajske muzeum Sanghajske muzeum
Stará Šanghajská čtvrť Šanghajské národní muzeum Muzeum výstavby Šanghaje
Muzeum vystavby shanghaje Sanghajske muzeum
Obrovský model Šanghaje Šanghajské muzeum

Foto Jiří Polák

Předchozí den Následující den

Podobný deník ze stejného zájezdu, ale psaný jinými účastníky je zveřejňován na stránkách Západočeské pobočky ČAS. (popis dne 23.7.2009)
Harmonogram zájezdu