Zatmění Slunce 2009 – Expediční deník – den pátý

Dnešní den měl pouze dva hlavní programy. Tím prvním bylo zahájit porovnávací meteorologická měření, tím druhým bylo najít pozorovací stanoviště pro druhou skupinu. Část plzeňské skupiny proto musela vstávat již o půl šesté a okamžitě vyrazit na své pozorovací stanoviště, aby stihla smontovat a nastavit meteorologickou stanici. To se podařilo a tak již před sedmou ranní se stanice rozběhla v temperovacím režimu a v 7:20 přešla do měřícího režimu. Teprve poté bylo možné se postupně vystřídat na snídani.

Mezitím zbytek výpravy nasedl do autobusu a vydal se hledat další pozorovací stanoviště. Co se odehrávalo v této skupině je popsáno níže. Měření probíhala v poklidu, občas se u nás zastavili Číňané a zajímali se o naší činnost. Problémem bylo jednak nesnesitelné horko a jednak zdravotní problémy. Ráno nebylo dobře Ondrovi Trnkovi, odpoledne Lumíru Honzíkovi. Oba zřejmě utrpěli úžeh. Po skončení měření bylo nutné se vykoupat v místním bazénu. Druhá skupina se vrátila v odpoledních hodinách.


Na programu byla prohlídka zítřejšího místa pozorování. Někteří sice uvažovali o tom, že zůstanou v hotelu, protože jsme ocekávali dopravní zácpu, ale nakonec se všichni rozhodli zúčastnit obhlídky. Už samotná cesta byla zajímavá. Vystoupali jsme asi 500 výškových metrů kolem strmých kopců, pod námi bylo úzké údolí se spodní nádrží vodní elektrárny. Horní nádrž, kam se chystáme, se jmenuje Nebeské jezero a nachází se ve výšce přibližně 900 m. Všude kolem roste bambus, cikády celý den vydávají hlasité zvuky a kolem nás poletuje velké množství vážek. Kromě vlastní obrovské vodní nádrže a krásného výhledu na okolní kopce se zde nachází i několik hotelů, zastřešené vyhlídky z vyvýšených míst, lanová dráha pro volný sjezd (bohužel nikdo z nás nebyl dostatečně odvážný) a také hvězdárna, kterou jsme navštívili. Ve spodních patrech je výstava starých navigačních přístrojů, dále se tam nacházely panely s astronomickou tématikou, včetně levitující zeměkoule o velkosti 1,5 metru. V kopuli měli dalekohled Medae o průměru 40 cm, který ale nebyl určen pro veřejnost. Mnozí si zde nakoupili různé astronomické suvenýry. Pod hvězdárnou jsou obrovské sluneční hodiny, ukazující nejen čas, ale i měsíce podle polední výšky Slunce.

Číňané se snaží vše perfektně zorganizovat, pro nás bylo přiděleno místo na pozorování na protější straně přehradní nádrže, než byl příjezd. Vypadá to, že zde nebudeme sami, velké množství lidí okukovalo místo pozorování. Byl zde i astronomický kemp, kde vedle stanů bylo postaveno mnoho dalekohledů. Na zatmění zkoušela i čínská televize. Celý den pálilo Slunce, v této nadmořské výšce obzvlášť silně, což nám bohužel došlo až později, protože jsme se pořádně spálili. Cestou nazpátek jsme se ještě stavěli ve vesničce pod hotelem a prohlídce a občersvení a večer skončil v hotelovém bazénu.

Zvukový záznam Jiří Polák, přepis a úpravy Václav Kalaš

IMAG0210.jpg
Hvězdárna na břehu Nebeského jezera
IMAG0211.jpg
Pohled na nádrž z nejvyšší vyhlídky
IMAG0213.jpg
Výhled z našeho stanoviště směrem
na východ do údolí
IMAG0214.jpg
Pohled od hvězdárny
IMAG0212.jpgPohled na naše pozorovací stanoviště

 

Foto Jiří Polák

Předchozí den Následující den

Podobný deník ze stejného zájezdu, ale psaný jinými účastníky je zveřejňován na stránkách Západočeské pobočky ČAS. (popis dne 21.7.2009)
Harmonogram zájezdu