Pozorování meteorů na Expedici 2004

Na Expedici 2004 se pozorovaly meteory celkem čtyři noci. Na první pohled to tedy vypadá, že to bylo skoro stejné jako v roce 2003. Když se ale podíváme na jednotlivé noci podrobněji, zjistíme, že loni bylo počasí příznivější.

Letos byly první dvě noci úplně zatažené a většinou i pršelo. První pozorování tak bylo možné uskutečnit až v noci z pátku na sobotu – 16/17. července. Protože noci byly velmi krátké, pozorovat se začalo až v půl dvanácté (všechny zde uvedené časové údaje jsou v letním čase). Těsně před půlnocí začala rušit oblačnost, která však naštěstí zase poměrně rychle zmizela. Pak se již nerušeně dalo pozorovat až zhruba do třetí hodiny, kdy zase obloha začala světlat od svítání. Nejvytrvalejší pozorovatelé museli kvůli zhoršujícím se podmínkám skončit deset minut po třetí.

Celkem tuto noc pozorovalo meteory pět pozorovatelů, z toho dva zkušení, dva s malými zkušenostmi a jeden úplný nováček. Výsledky jsou v následující tabulce, pozorovatelé jsou řazeni podle doby pozorování. Zelenou barvou jsou pak označena pozorování, která se posílala do Brna k dalšímu zpracování.

Jméno pozorovatele Čas pozorování Meteory
Václav Kalaš 160 minut 18
Dita Větrovcová 150 minut 11
Jan Vít 146 minut 11
Jan Dvořák 54 minut 4
Marek Česal 51 minut 4
CELKEM 561 minut 48

Další pozorování bylo hned následující noc – 17/18. července. Tentokrát bylo poměrně dramatické. Obloha byla dost dlouhou dobu světlá a když konečně trochu ztmavla a začali jsme se přesouvat na pozorovací stanoviště, přišla oblačnost. Hvězdy byly vidět jen v mezerách mezi mraky a za takových podmínek nemělo smysl začít pozorovat. Tak jsme zalezli do spacáků a čekali, jak se situace vyvine. Po téměř hodince povídání to vypadalo, že mraky budou na obloze celou noc a rozhodl jsem se pozorovací skupinu rozpustit. Začali jsme balit věci, odnesl jsem si první várku do klubovny a když jsem se po chvilce vracel pro zbytek, uviděl jsem nad sebou téměř vyčištěnou oblohu! Po krátkém váhání jsem tedy opět popadl pozorovací pomůcky a vydal se zpět na stanoviště. Další dva pozorovatele, které jsem cestou potkal, jsem také nahnal zpátky a když čtvrtý pozorovatel uviděl ruch kolem stanoviště, přišel se tam podívat a už tam zůstal. Tak jsme byli téměř kompletní. Zhruba v půl jedné jsme začali pozorovat. Asi po další půlhodině se přihnal poslední pozorovatel, vynadal mi, že jsem mu nic neřekl a za chvilku se k nám připojil. Tak byla naše skupina úplně kompletní. Bohužel po půl druhé přišly další mraky a tentokrát pozorování již definitivně zmařily.

Meteorářská skupina měla celkem pět členů, v tabulce jsou uvedeni jen čtyři. Je to proto, že jeden z pozorovatelů mi neodevzdal své pozorování. Kromě jednoho nováčka byli ve skupině dva zkušení a dva méně zkušení pozorovatelé.

Jméno pozorovatele Čas pozorování Meteory
Václav Kalaš 65 minut 6
Dita Větrovcová 65 minut 5
Jana Richterová 65 minut 4
Jan Dvořák 20 minut 2
CELKEM 215 minut 17

Poté následovaly tři noci, kdy se kvůli nepřízni počasí nedalo pozorovat. V pondělí se sice obloha kolem půlnoci vyjasnila, ale byl na ní takový zákal, že vůbec nebyly vidět slabé hvězdy a tak nemělo smysl začít pozorovat. Další šanci jsme dostali až ve středu večer 21/22. července. Zpočátku byla obloha zcela bez mraků, ale po čtvrt na dvě se objevily a pokryly většinu pozorovací oblasti. Museli jsme přerušit pozorování a přesunuli jsme se do klubovny, kde už na nás čekala půlnoční svačinka. Po jejím snězení jsme se vrátili na stanoviště a protože oblačnost se zase odsunula, mohli jsme pokračovat v pozorování. Těsně před třetí hodnou ranní přišly velkou rychlostí další oblaka a pozorování muselo být ukončeno.

Tentokrát se meteorům věnovaly dvě skupiny celkem o dvanácti členech, napozorovaný materiál odevzdalo devět pozorovatelů. Tuto noc meteory poprvé pozorovali čtyři nováčci. Zbytek skupiny tvořili tři zkušení a pět méně zkušených pozorovatelů. Údaje s otazníkem nebylo možné přesně určit, zejména u Michala Staníka se jedná spíše o odhad.

Jméno pozorovatele Čas pozorování Meteory
Josef Hanuš 260 minut 21
Tereza Pokorná 227 minut 20
Michal Bareš 200 minut 22
Petra Votavová 191 minut 15
Dita Větrovcová 185 minut 17
Václav Kalaš 175 minut 20
Michal Staník ??168?? minut 14
Jan Dvořák 155 minut 15
Michal Krištof 96? minut 1
CELKEM 1657 minut 145

Nejbohatší na pozorovatele byla poslední pozorovací noc – 22/23. července. Podle večerního rozdělení se mělo meteorům věnovat dohromady čtrnáct pozorovatelů ve dvou skupinách. Z toho však jen tři měli určité zkušenosti s pozorováním a dva pozorovatelé patřili mezi zkušené. Zbytek tvořili začátečníci, kteří pozorovali první nebo druhou noc. Z nejrůznějších důvodů se mi nakonec „na stole“ objevily jen výsledky od šesti osob. Tato noc byla letos jediná, při které vůbec nerušila oblačnost a bylo možné pozorovat již od jedenácté hodiny večerní až do svítání cca v půl čtvrté.

Jméno pozorovatele Čas pozorování Meteory
Michal Bareš 245 minut 28
Petra Votavová 242 minut 22
Václav Kalaš 235 minut 30
Jan Dvořák 160 minut 26
Jiří Příbek 107 minut 7
Michal Krištof 93 minut 10
CELKEM 1082 minut 123

Celkem se podařilo shromáždit data od 13. pozorovatelů, z toho tři byli zkušení a další tři už pozorovali poněkolikáté. Ostatní pozorovali letos úplně poprvé a měli jen velmi malé zkušenosti. Dohromady se uskutečnilo 24 pozorování (počítám jen odevzdaná data), z toho 16 jich bylo posláno na další zpracování do Brna. Pod hvězdnou oblohou meteoráři strávili dohromady 58 hodin a 35 minut a za tu dobu zaznamenali 333 meteorů.