Expedice – Zajímavosti v okolí Bažantnice

Rozcestník ve Hvozdě V bližším i vzdálenějším okolí Bažantnice je několik zajímavých objektů, které by v případě příznivého počasí stály za to navštívit. Některé jsme již navštívili v roce 2000, kdy bylo výrazně lepší počasí než následující rok a jsou zmíněny v článku o Expedici 2000. Podíval jsem se do map, na Internet a objevil jsem pár dalších zajímavostí v okolí.

Nejbližším objektem je smírčí kříž, který jsme bez povšimnutí míjeli při každé cestě do hospody ve Hvozdu. Nachází se na návsi poblíž požární nádrže, jak ukazuje fotodokumentace na této internetové adrese. Na stejném místě jsou popsány i další dva objekty. Jedním z nich je smírčí kámen, který se nachází také ve Hvozdu, poblíž vrcholu Krmníky. Druhý objekt je pak kousek za obcí směrem na Lité a jedná se o kamenný kříž postavený v 16. století na paměť souboje dvou dřevorubců o ženu. Další smírčí kříže můžeme najít třeba v nedaleké Dražni, Hodovízi, nebo i  vzdálenějším okolí. Přímo ve Hvozdě na návsi je k vidění kaplička a naproti ní jsou boží muka. Pokud se vydáte po žluté turistické značce, v polích za obcí najdete druhá boží muka.

Dalším místem, které by se dalo navštívit, je obec Ondřejov. Je to součást Plání a nachází se asi 8 km od Bažantnice. Nejzajímavější na ní je název, protože každý, kdo se zajímá o astronomii, zná Astronomický ústav AV ČR, který sídlí ve stejnojmenné obci (v okrese Praha-východ) a vlastní mimo jiné největší astronomický dalekohled v České republice o průměru dva metry.

Boží muka v polích

Mezi obcemi Dražeň a Osojno leží vrch Hůrka o nadmořské výšce 575 metrů, na jehož svahu se rozkládá přírodní rezervace smíšeného porostu (buk, smrk, borovice). Vzhledem k tomu, že je vzdálena od Bažantnice jen asi 1,5 km, jedná se o dobrý tip na krátký výlet.

Ze vzdálenějších památek by určitě stálo za to navštívit barokní klášter v Plasích z 12. století, vzdálený cca 10 km, nebo zámek Nečtiny (cca 16 km) o kterém jsem našel na Internetu pěkný článek s popisem, historií i dalšími tipy na výlety do okolí.

Poslední místo, o kterém se tady zmíním je Mariánská Týnice, vzdálená asi 22 km. Tento unikátní komplex, který se skládá z chrámu, budovy proboštství a ambitu by určitě neměl uniknout naší pozornosti. V objektu se nachází Muzeum a galerie severního Plzeňska.

Pokud Vás tyto informace zaujaly, přečtěte si podrobnější článek.