Perseidy 2001

V pátek 10. srpna jsme se sešli na hvězdárně v Rokycanech na pozorování meteorického roje Perseid. Pozorovací podmínky byly očekávány dost nepříznivé, protože kolem půlnoci měl vycházet Měsíc v poslední čtvrti nacházející se blízko radiantu. Navíc proměnlivá oblačnost slibovala spíše déšť.

Počty napozorovaných meteorů
Počty napozorovaných meteorů

Postupně se počasí zlepšovalo a po setmění byla obloha už téměř bez mraků. Vytáhli jsme karimatky a začali pozorovat statistickou metodou (bez zákresu se zapisovatelem). Obloha však byla velmi světlá a asi po hodině začal vycházet Měsíc, který nás donutil pozorování brzo ukončit.

V sobotu bylo počasí opět proměnlivé a až do pozdních večerních hodin přecházely na obloze mraky. Nakonec se ale vyjasnilo a mohli jsme začít pozorovat. Pozorování dopadlo podobně jako předchozí noc. Opět po dvou hodinách jsme museli pozorování ukončit.

Mezi napozorovanými meteory převládaly jasnější, ale nebyl pozorován žádný výrazný bolid. Druhou noc se frekvence Perseid znatelně zvýšila. Kromě pozorování meteorů jsme se podívali na Měsíc a přes den na Slunce, nenechali jsem si ujít ani přelet ISS a několik záblesků Iridií. Celkem se na hvězdárně vystřídalo 14 lidí, někteří se ale zastavili pouze na chvíli popřát Michalovi, který se v neděli ženil a do Rokycan nám přivezl výslužku.

p8101072.jpg
Myšák se přišel rozloučit se svobodou
p8101054.jpg
Přestože to nikdo neočekával, západ Slunce dával naději na jasnou noc
p8101069.jpg
Uvidíme ISS?
p8101076.jpg
ISS nás nezklamala
p8111086.jpg
Na pozorování meteorů přeci jenom došlo
p8111111.jpg
… i když brzy vyšel Měsíc a meteory skončily
p8111135.jpg
Přes den jsme byli pouštět letadlo
p8111190.jpg
Zkontrolovali jsme i Slunce
p8111186.jpg
Velká skupina skvrn na Slunci